Άρθρο της Δρ. Christine Traxler

Τα αποτελέσματα μίας μελέτης διάρκειας δεκαοκτώ ετών με θέμα την σχέση μεταξύ της διάρκειας παρακολούθησης τηλεόρασης και τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής έδειξαν θετικό συσχετισμό μεταξύ των δύο: όσο περισσότερο χρόνο περνάει ένας άνθρωπος μπροστά στην τηλεόραση την ημέρα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος παρουσίασης μίας πιθανόν θανατηφόρας πνευμονικής εμβολής. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Καρδιολογίας από τον κ. Toru Shirakawa, συνεργάτη ερευνητή δημόσιας υγείας στο Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Οσάκα στην Ιαπωνία.

Η πνευμονική εμβολή ξεκινά ως θρόμβος αίματος στα κάτω άκρα, ο οποίος προκύπτει από παρατεταμένη κάθιση. Τα άτομα που βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου να παρουσιάσουν τέτοιους θρόμβους περιλαμβάνουν όσους κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όσους λαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά, τους καρκινοπαθείς και τους ασθενείς σε μετεγχειρητικό στάδιο οι οποίοι δεν κινούνται για αρκετά μεγάλο διάστημα. Οι θρόμβοι αίματος αποκόπτονται από τα κάτω άκρα και μετακινούνται προς τις πνευμονικές αρτηρίες όπου επηρεάζουν την οξυγόνωση του αίματος. Οι μεγάλοι θρόμβοι αίματος που αναπτύσσονται στους πνεύμονες είναι άμεσα θανατηφόροι, ενώ οι μικρότεροι μπορούν να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή και μειωμένα επίπεδα οξυγόνου.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 86,000 άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 79 ετών. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν σε αυτούς που έβλεπαν τηλεόραση λιγότερο από δυόμιση ώρες την ημέρα, σε αυτούς που έβλεπαν δυόμιση με πέντε ώρες την ημέρα και σε αυτούς που έβλεπαν πάνω από πέντε ώρες τηλεόραση την ημέρα. Η έρευνα διήρκεσε δεκαοκτώ χρόνια και στο πιστοποιητικό θανάτου έπρεπε να αναγράφεται θάνατος από πνευμονική εμβολή.  Συνολικά 59 άτομα απεβίωσαν από πνευμονική εμβολή στη διάρκεια της έρευνας. Στην ανάλυση των επιμέρους ομάδων, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε διπλάσιος κίνδυνος πνευμονικής εμβολής στα άτομα που έβλεπαν τηλεόραση πάνω από πέντε ώρες την ημέρα σε σχέση με αυτούς που έβλεπαν λιγότερο από δυόμιση ώρες. Η απόκλιση στα περιστατικά πνευμονικής εμβολής ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε ηλικίες κάτω των εξήντα. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, παρουσιάστηκε εξαπλάσια αύξηση κρουσμάτων πνευμονικής εμβολής σε σύγκριση με αυτούς που έβλεπαν τηλεόραση πάνω από πέντε ώρες και αυτούς που έβλεπαν κάτων από δυόμιση ώρες.

Ενώ έχουν γίνει μελέτες πνευμονικής εμβολής μέχρι και σε άτομα που ταξιδεύουν σε οικονομική θέση στο αεροπλάνο, αυτή είναι η πρώτη μελέτη για την διάρκεια παρακολούθησης τηλεόρασης και τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της επικίνδυνης ανωμαλίας κυκλοφορίας του αίματος και του αναπνευστικού. Οι ερευνητές πιστέυουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η παρατεταμένη κάθιση σε οποιαδήποτε δραστηριότητα  αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ώστε να λάβουν μέτρα μείωσης του κινδύνου πνευμονικής εμβολής αντίστοιχα με όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς πολλές ώρες.

Η Δρ. Traxler έχει διδακτορικό στην ιατρική και πτυχίο στην βιοχημεία. Έχει δέκα χρόνια εμπειρίας συγγραφής και επιμέλειας άρθρων και εξειδικεύεται σε ιατρικά και επιστημονικά θέματα.  

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στο Pulmonary Hypertension News

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr
Translate »

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!